Piaci lángos
Gyerekkoromban amikor még anyával jártam a gyerekorvoshoz, a vizsgálat után mindig elmentünk a szomszéd utcában lévő piacra lángosozni. Bár személyes kedvencem a sajttal töltött verzió volt, a lángosos bácsi valahogy sosem tudta teljesen átsütni, ezért mára kikalkuláltam a saját, perfect töltött lángosom. Ebben a bejegyzésben mondjuk csak a hagyományos változatát mutatom meg, ez azért népszerűbb, mint a töltött.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 3/4 friss élesztő
- 2 ek olaj
- só
- cukor
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatod, majd hozzáadod az összes többi hozzávalót. Rugalmas tésztát kell kapj, ha nagyon nagyon hozzátapadna a tenyeredhez, akkor picit lisztezd be a tenyered és pofozgatással keleszd. Langyos helyen hagyd pihenni, ezidő alatt egy serpenyőben felhevíted az olajat. Főzőlapon ez 7-es erősség, vagyis a közepesnél kicsit erősebb fokozatú legyen. Olajos felületen a tenyereddel lapítsd kör alakúra a tésztát, és mehet a forró olajba. Mindkét oldalát süsd aranybarnára.
Mi jó fokhagymásan szeretjük, ezt az ecsetelhető kencét pedig így készítem:
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- víz
Ezeket összekevered és jól megkened vele a lángost. Mehet rá a tejföl, majd a reszelt sajt.
Én meg még 3 hétig beérem a jobboldali fincsiségekkel...