ASAP lunch
meleg étel varázslása pillanatok alatt
Emlékszem, amikor először elkezdtem főzni. Sütni már korábban is próbálkoztam, de egy leves megfőzése komoly fejtörést okozott akkor, amikor még nem próbáltam meg elkészíteni. Sokat bújtam a világhálót, hogy olyan oldalt találjak, ahol kezdőknek mutatják meg, mit hogy kell csinálni. Amikor a receptekbe beleírják, hogy: "lágy állagú tésztát kell gyúrnod", vagy "olyan legyen a tészta állaga, mint a linzertésztáé", na attól mindig falra másztam, hiszen még egyiket sem készítettem... De mint tudjuk, gyakorlat teszi a mestert, így nekiláttam a háziasszonykodásnak. Nyilván sokszor félresiklott egy egy mutatványom, de azokból is tanultam és most már kicsit rutinosabban állom meg a helyem a konyhában és persze nem pánikolok be, ha este 10-kor még nincs másnapra ebéd.
Az újabb "recept" is így született, ami inkább nem is recept, csak egy ötlet arra, hogy bebiztosítsd az ebédeid 1-2 napra as soon as possible.
Ez a bűvös ételremek nem más, mint a TOJÁSOS NOKEDLI!
Biztosan sokatoknak már zsigerből megy a tojásos nokedli elkészítése, de azért leírom, hogy mi fán terem, hátha épp segítségére lesz valamelyik kolléganőnek, ahogyan nekem is segédlet lett volna néhány éve.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 1,5 dl víz
- 1 tk só
- 1 ek olaj
- 20-25 dkg liszt
1 db tojást egy tálban habosra keversz 1,5 dl vízzel, hozzáadod a sót, olajat, majd szépen adagolod hozzá a lisztet. A liszt mennyiségét maga a liszt határozza meg, attól függően, hogy mennyit vesz fel a kevert tészta.
Ha megvagy a tésztával, tegyél fel egy fazékban vizet, forrásig. Forrás után vedd vissza a hőfokot, közepesnél nagyobb erősségűre, majd kezdd el bele"szaggatni" a tésztát a vízbe. Ha nokedlit készítek, nálam a szaggató mindig a nagylyukú sajtreszelő.
Ha a vízbe érkezik a tészta, keverd meg néhányszor, hogy ne tapadjon le az aljára. Ha elkészültek a nokedlik, akkor felbukkannak a víz felszínén! Ezután mehet hideg csobogó víz alá a szűrőben.
Lerázogatás után mehet egy serpenyőbe, amit elkezdesz felmelegíteni közepesnél erősebb fokozaton. 5 felvert, sózott tojást kell a nokedlihez hozzáadni, majd addig "sütni", amíg a tojás rántotta állagúként elkezd látszódni a tésztaszemeken.