Darálthúsos szendvics, avagy 5 perc garantált csönd
Szerda este 9. Mit is egyek? Mivel terveim szerint még körülbelül 4 napig tart a kajadömping a verseny után, úgy döntöttem, megengedek magamnak bármit. A zsömlegyártásra egy kicsit rákattantam, a bolognai meg egyébként is az egyik favoritom, hát miért ne kombináljam a kettőt?
Ki a darált marhát a fagyóból, elő a hagymákat és hajrá! Persze nem is ez a lényeges, hanem inkább a zsömik készítése. A legperfektebb módja ez:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás + 1 a kenéshez
- 1 tk só
- 25 g friss élesztő
- 2,5 dl víz
Az élesztőt langyos cukros vízben futtasd fel, majd mehet a tojásos, sós liszthez. Puha, rugalmas tésztát kapsz majd, amit langyos helyen kelessz duplájára.
Formázz belőle gombócokat (én szeretem a jó nagy zsömiket, amiket jól meg lehet pakolni minden jóval), de ne túl nagyokat, mert eléggé megkelnek. Nekem ebből az adagból 7 db jött ki, de akár 10 közepes méretű is formázható belőle.
Kis távolságot hagyva köztük sorakoztasd a tepsire. Tojással kend meg a tetejét, szórhatsz rá magokat is.
200 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sül.
Ha még forrón teszed a zsömlébe a bolognai szószt, akkor halmozz rá reszelt mozzarellát! Ennél jobb nem sok létezik ;)
Az egészségesebb verzió meg így néz ki, de hát ez egy kicsit uncsi...