2017. már 05.

Az igazi E-mentes kenyér

írta: Viki Nemeth
Az igazi E-mentes kenyér

Természetesen fehér liszt nélkül

Ritkán, de megkívánom a kenyeret, azt a jó friss ropogósat. Na nem a légies, tökéletes külleműt, inkább  azt szeretem, amelyik a legrondábban néz ki.

17160736_10207670053421100_863075412_n.jpg

Mitől jó egy kenyér? Például nem tartalmaz tartósítószert, fehér lisztet, viszont magas a rosttartalma, teljes őrlésű lisztből készült, tömör, a méretéhez képest nehéz, és nem utolsó sorban nagyon csúnya... Ilyen kenyereket sütök én is szeretett konyhámban. Hogy mindig változatos legyen, a lisztekkel variálok, most például Hulk-osra sikeredett, különleges zöld színét a tökmagliszttől kapta. Apró meglepetéseket is el lehet benne rejteni, na nem eljegyzési gyűrűre gondolok, hanem inkább egy kis napraforgó magra, tökmagra, vagy hajdinapehelyre. A lenmagot és szezámmagot csak darálva javaslom, mivel ezeket nem tudjuk teljesen megrágni (ill. minden egyes szemet), így egészben lenyelve a bélfalakra tapadhat, olaj formájában viszont pont, hogy méregtelenítő hatásuk van, számos jótékony hatás mellett.

17160593_10207670068261471_1282805302_n.jpg

A recept nagyon egyszerű, mutatom:

  • 100g teljes őrlésű tönkölyliszt
  • 100g teljes őrlésű rozsliszt
  • 50g barna rizsliszt
  • 100g tökmagliszt
  • 100g zabpehelyliszt
  • 50g lenmagliszt
  • kb. 2 dl langyos víz (ezt mindig a lisztek minősége, mennyisége, aránya határozza meg, hogy mennyit szív fel)
  • 10-15g só
  • fél kocka friss élesztő
  • 2 ek. olíva olaj

Ezeket 5-10 perc alatt egyenletesre gyúrod kézzel! (Nem kell kenyérsütővel flancolni, a hagyományos módszerrel is tökéletese lesz! :-)) Betolod a hideg sütőbe és 200 fokra feltekered a gépet. Akkor jó a kenyér, amikor van már illata, és egy picit megkapta a tetejét (ezt nem mindig látni, de kb. 30-40 perc a sütési idő). Én be szoktam nedvesíteni még sütőbe tolás előtt a tészta tetejét, így még roppanósabb lesz a héja.

17141633_10207670066221420_820551145_n.jpg

A tészta hozzávalóit természetesen ebben az esetben is lehet változtatni, meg a belevalót is, pl. fokhagymával megbolondítani, vagy kukoricaliszttel megszórni.

Egészségetekre váljék!

Szólj hozzá

egészség életmód recept