Az igazi E-mentes kenyér
Természetesen fehér liszt nélkül
Ritkán, de megkívánom a kenyeret, azt a jó friss ropogósat. Na nem a légies, tökéletes külleműt, inkább azt szeretem, amelyik a legrondábban néz ki.
Mitől jó egy kenyér? Például nem tartalmaz tartósítószert, fehér lisztet, viszont magas a rosttartalma, teljes őrlésű lisztből készült, tömör, a méretéhez képest nehéz, és nem utolsó sorban nagyon csúnya... Ilyen kenyereket sütök én is szeretett konyhámban. Hogy mindig változatos legyen, a lisztekkel variálok, most például Hulk-osra sikeredett, különleges zöld színét a tökmagliszttől kapta. Apró meglepetéseket is el lehet benne rejteni, na nem eljegyzési gyűrűre gondolok, hanem inkább egy kis napraforgó magra, tökmagra, vagy hajdinapehelyre. A lenmagot és szezámmagot csak darálva javaslom, mivel ezeket nem tudjuk teljesen megrágni (ill. minden egyes szemet), így egészben lenyelve a bélfalakra tapadhat, olaj formájában viszont pont, hogy méregtelenítő hatásuk van, számos jótékony hatás mellett.
A recept nagyon egyszerű, mutatom:
- 100g teljes őrlésű tönkölyliszt
- 100g teljes őrlésű rozsliszt
- 50g barna rizsliszt
- 100g tökmagliszt
- 100g zabpehelyliszt
- 50g lenmagliszt
- kb. 2 dl langyos víz (ezt mindig a lisztek minősége, mennyisége, aránya határozza meg, hogy mennyit szív fel)
- 10-15g só
- fél kocka friss élesztő
- 2 ek. olíva olaj
Ezeket 5-10 perc alatt egyenletesre gyúrod kézzel! (Nem kell kenyérsütővel flancolni, a hagyományos módszerrel is tökéletese lesz! :-)) Betolod a hideg sütőbe és 200 fokra feltekered a gépet. Akkor jó a kenyér, amikor van már illata, és egy picit megkapta a tetejét (ezt nem mindig látni, de kb. 30-40 perc a sütési idő). Én be szoktam nedvesíteni még sütőbe tolás előtt a tészta tetejét, így még roppanósabb lesz a héja.
A tészta hozzávalóit természetesen ebben az esetben is lehet változtatni, meg a belevalót is, pl. fokhagymával megbolondítani, vagy kukoricaliszttel megszórni.
Egészségetekre váljék!